Цікаві факти про воду

Самим головним життєвим багатством в житті будь-якої людини є вода, оскільки в помірних кліматичних умовах людина може прожити без краплі води не більше 4-5 днів. Втрата в організмі людини рідини, може виявитися більш небезпечно, ніж недолік продуктів харчування.

Яка ж роль води в нашому організмі?

Вода сприяє:

  • 1) перетворенню їжі в енергію;
  • 2) засвоювання поживних речовин;
  • 3) контролю температури тіла;
  • 4) сприяє обміну речовин;
  • 5) виконує важливу роль мастила суглобів;
  • 6) виводить з організму шлаки і токсини.

Кожен день наш організм використовує близько 1,5 - 2-х літрів води. При активній фізичному навантаженні цей обсяг може зрости до 4 літрів. Ця кількість рідини необхідно відшкодовувати регулярно, випиваючи певну кількість води. Недолік вживання води, веде до того, що вода витягується з самого організму, що призводить до порушення його роботи. Тому тим, хто піклуватися про своє здоров'я, лікарі радять вживати склянку чистої води до їжі. Це сприятиме нормалізації кислотно-лужного балансу, і запобігти появі багатьох клінічних порушень.

Одним із джерел чистої води, є водопровідна вода. Однак, ні для кого не секрет, що водопровідна вода, яка є в кожному будинку, не придатна для вживання в сирому вигляді, так як в ній накопичується велика кількість шкідливих мікроорганізмів. Основним джерелом їх накопичення є водойма, з якого береться вода і труби, по яких вона надходить до наших будинків. Через застарілу систему водопостачання, їх кількість з кожним роком зростає. Тому її рекомендують відстоювати і кип'ятити. Однак і це не робить її повністю безпечною.

Плюси і мінуси кип'ятіння води.

З одного боку, при кип'ятінні води відбувається процес осідання частинок бруду, вода умягчается, зменшується вміст вільного хлору і легколетких компонентів, знищуються багато віруси, бактерії, і збудники паразитних захворювань. З іншого боку, для знищення деяких спор бактерій, кип'ятити воду необхідно не менше 5 хвилин, а сучасні чайники відключаються в перебігу декількох секунд кип'ятіння. У теж час, при тривалому кип'ятінні йде руйнування самої структура води, що виробляє до зростанню концентрації нелетких речовин, пестицидів, солей важких металів і органічних речовин. Також кип'ятіння не здатне видалити з води солі заліза, кадмій, нітрати, ртуть, пестициди, гербіциди, і нафтопродукти. Ще одна небезпека кип'ятіння полягає в тому, що разом з парами хлору та його сполук при кип'ятінні, воду покидає кисень, а в осад випадає частина містяться в жорсткій воді солей, що здатні накопичуватися в організмі людини і призводити до сечокам'яної хвороби. У випадку, якщо у водопровідній воді присутні бензольні кільця, то присутній ризик утворення діоксину. Це смертельно небезпечна речовина, яке сприяє пригніченню імунної системи людини.

Тому, для того що б убезпечити свій організм від шкідливих речовин, краще використовувати бутильовану воду для пиття, яка проходить спеціальну систему очищення і знезараження.